Allergiinformation

Nötter  Allergi mot nötter och fröer är vanliga både hos barn och vuxna. Hos vuxna är det oftast i samband med lövträdsallergi som nötter och mandel ger besvär. Allergi mot nötter kan bli mycket allvarlig och till och med livshotande.

Jordnötter  Jordnöten är inte en nöt, utan en "ärta" tillhörande baljväxterna. Den är bland annat släkt med ärtor, bönor, sojabönor, linser och kikärtor. jordnötter har orsakat allvarliga allergiska reaktioner bland annat på grund av att de felaktigt deklarerats som mandel eller hasselnötter.

Soja  Allergi mot soja bedöms oftast som en mindre risk än jordnötsallergi. I sojalecitin som används som emulgeringsmedel kan små mängder sojaprotein förekomma som förorening. Det kan inte uteslutas att (hos extremt allergiska) dessa små sojaproteinrester i sojalecitin kan utgöra en allergirisk.

Mandel  Mandel och produkter av mandel (olika massor) förekommer som fyllningar och garnering i konfektyr och konditorivaror. Mandel är mycket nära släkt med aprikoskärnor och avvittrande aprikoskärnor ersätter mandel i vissa massor. Är man allergisk mot mandel måste man även undvika aprikoskärnor.

Oljor och fetter  I processade oljor/fetter återfinns inte proteinrester, men man har funnit enstaka kallpressade oljor med rester av protein i sådan halt att de sannolikt kan utgöra en risk för den allergiske. Kallpressade oljor av jordnötter, sojabönor, hasselnötter, valnötter, solrosfrö, sesamfrö och mandel bör den som är allergisk se upp med. Kallpressade oljor ingår inte i margarin, matfett eller matfettsblandningar.

Mjölk och mjölkprodukter  Vissa personer tål inte mjölk. Man skiljer mellan individer som är allergiska mot proteiner i mjölk och dem som inte tål mjölksocker (laktos). Komjölksallergi uppträder framförallt i spädbarnsåldern, men förekommer även bland äldre och vuxna. Numera tillverkas sojadryck och havredryck som kan användas som ersättning för mjölk.

Gluten  Glutenintolerans, även kallad Celiaki, förekommer hos både barn och vuxna. Barn med celiaki måste undvika livsmedel med spannmålsprodukter tillverkade av vete, råg, korn och havre. För vuxna celiakipatienter gäller andra rekommendationer. Dessa måste undvika livsmedel och spannmålsprodukter som innehåller gluten och glutenliknande proteiner från vete, råg korn, men kan i samråd med läkare pröva produkter med havre.